Arhiva brojeva

https://doi.org/10.15255/KUI.2022.054
Objavljen: Kem. Ind. 72 (3-4) (2023) 193–200
Referentni broj rada: KUI-54/2022
Tip rada: Izvorni znanstveni rad
Preuzmi rad:  PDF

Antioksidativna i biološka aktivnost svježih i suhih ekstrakata marelica dobivenih hladnim namakanjem i ekstrakcijom potpomognutom ultrazvukom

A. Bousselma, H. Tahraoui, D. Abdessemed, A. Amrane, M. Kebir, N. Moula, M. Saadoudi i A. Temagoult

Sažetak

Cilj ovog istraživanja bio je procijeniti antioksidativno, antibakterijsko i antifungalno djelovanje ekstrakata svježih i obrađenih marelica (Prunus armeniaca L.), sušenih u mikrovalnoj pećnici pri različitim snagama (200, 400 i 800 W), dobivenih metodom hladnog namakanja i ekstrakcijom potpomognutom ultrazvukom. Biološka aktivnost (antibakterijska i antifungalna) procijenjena je difuzijskim testom na agar disku koristeći četiri bakterijska soja (Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus i Streptococcus sp.) i dva gljivična soja (Candida spp. i Geotrichum capitatum). Metanolni ekstrakti svježih i sušenih plodova te tijesta marelice dobiveni hladnim namakanjem pokazali su antioksidativno djelovanje u rasponu od 34,22 do 96 %, što je više od ekstrakata dobivenih ekstrakcijom potpomognutom ultrazvukom s vrijednostima u rasponu od 14,37 do 66,88 %. Ekstrakata iz plodova marelice dobiveni objema ekstrakcijskim metodama pokazali su najveću inhibitornu aktivnost prema većini ispitivanih sojeva bakterija i gljiva sa zonama inhibicije u rasponu od 4 do 45 mm. Biološka aktivnost (antibakterijska i antifungalna) poboljšana je primjenom različitih intenziteta sušenja marelica. Osim toga, rezultati biološke aktivnosti ekstrakata dobivenih ekstrakcijom potpomognutom ultrazvukom bolji su u usporedbi s hladnim namakanjem.


Creative Commons licenca
Ovo djelo je dano na korištenje pod licencom Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna

Ključne riječi

antioksidans, antibakterijska i antifungalna aktivnost, marelica, hladno namakanje, ekstrakcija potpomognuta ultrazvukom, sojevi