Arhiva brojeva

https://doi.org/10.15255/KUI.2022.051
Objavljen: Kem. Ind. 72 (3-4) (2023) 247–255
Referentni broj rada: KUI-51/2022
Tip rada: Pregledni rad
Preuzmi rad:  PDF

Valorizacija nusproizvoda proizvodnje vina

Ž. Skračić, I. Ljubenkov, N. Mimica i I. Generalić Mekinić

Sažetak

Vinarstvo i vinogradarstvo jedne su od vodećih gospodarskih grana u svijetu koje, kao i ostale proizvodne djelatnosti, generiraju velike količine organskog otpada čije zbrinjavanje za proizvođača predstavlja velik ekonomski, a za okoliš ekološki problem. Glavni nusproizvodi koji zaostaju tijekom uzgoja loze i prerade grožđa su komina, sjemenke, peteljkovina, vinski talog te rozgva i lišće loze, koji su još uvijek visokovrijedan izvor različitih biološki aktivnih komponenata primjenljivih u prehrambenoj, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji te poljoprivredi, proizvodnji energije i stočne hrane. Stoga je glavni cilj ovoga rada ukazati na vrijednost nusproizvoda u procesu prerade grožđa i dati pregled sastava i svojstava navedenih nusproizvoda i istraživanja na temu njihove primjene u različitim industrijama. Racionalnim gospodarenjem nusproizvodima iz vinarske proizvodnje ostvaruje se višestruka korist; proizvode se funkcionalne namirnice i prirodni agensi, čime se doprinosi kvaliteti prehrane i života općenito, a istodobno se smanjuje atak na okoliš. Navedeno daje snažan zamah ideji održivosti i cirkularne ekonomije, što se svakim danom sve više nameće kao imperativ u složenim uvjetima globalnog gospodarskog života.


Creative Commons licenca
Ovo djelo je dano na korištenje pod licencom Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna

Ključne riječi

iskorištavanje, otpad, komina grožđa, peteljke, talozi