Arhiva brojeva

https://doi.org/10.15255/KUI.2022.045
Objavljen: Kem. Ind. 72 (3-4) (2023) 161–168
Referentni broj rada: KUI-45/2022
Tip rada: Izvorni znanstveni rad
Preuzmi rad:  PDF

Sadržaj polifenola i flavonoida u svježim i sušenim marelicama ekstrahiranim hladnim namakanjem i ekstrakcijom potpomognutom ultrazvukom

A. Bousselma, D. Abdessemed, H. Tahraoui, F. Zedame i A. Amrane

Sažetak

U ovom radu ispitan je utjecaj parametara sušenja na fenolne i flavonoidne spojeve marelica (Prunus armeniaca L.) tretiranih otopinama saharoze, natrijeva klorida i natrijeva bisulfita te sušene u mikrovalovoj pećnici pri različitim snagama (200, 400 i 800 W). Primijenjene su dvije metode ekstrakcije, hladno namakanje i ekstrakcija potpomognuta ultrazvukom (UAE). Ukupni fenoli u svježim i suhim marelicama te tijestu marelica određeni su primjenom Folin-Ciocalteu reagensa, dok su flavanoidi određeni metodom s aluminijevim(III) kloridom. Obje metode ekstrakcije pokazale su da je svježa marelica sadržavala znatne količine polifenola i flavonoida. U suženim marelicama zabilježene su znatno manje količine polifenola i flavanoida. Najveći gubici tih nutrijenata zabilježeni su prilikom primjene ekstrakcije potpomognute ultrazvukom.


Creative Commons licenca
Ovo djelo je dano na korištenje pod licencom Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna

Ključne riječi

sušenje, polifenoli, flavonoidi, hladno namakanje, ekstrakcija potpomognuta ultrazvukom