https://doi.org/10.15255/KUI.2021.075
Objavljen: Kem. Ind. 71 (7-8) (2022) 413–419
Referentni broj rada: KUI-75/2021
Tip rada: Izvorni znanstveni rad
Preuzmi rad: PDF
Učinci strukturnih promjena hidrolaze žučne soli na biokatalitičku učinkovitost i energiju aktivacije pri radnim uvjetima pH i temperature
Y. Ermurat, M. Öztürk, C. Önal i Z. Kılıçsaymaz
Mikrobne hidrolaze žučnih soli (BSH) kataliziraju hidrolizu soli glicina i taurina u tankom crijevu ljudi. Aminokiseline odgovorne za biokatalitičku aktivnost ili specifičnost supstrata u BSH molekulama modificirane su da bi se odredio utjecaj strukturnih promjena BSH molekula na biokatalitičku učinkovitost (kcat/Km) i energiju aktivacije (Ea) reakcija biokonverzije. Pročišćen prirodni enzim pCON2, upotrijebljen kao kontrola, a mutantni enzimi (F18L i Y24L) reagirali su sa šest čistih supstrata konjugiranih žučnih soli pri radnim uvjetima pH i temperature. Eksperimenti provedeni pri različitim pH vrijednostima primijenjeni su u procjeni kcat/Km vrijednosti biokatalitičkih reakcija, dok su eksperimenti provedeni pri različitim temperaturama primijenjeni u aproksimaciji njihovih Ea vrijednosti. Iznos kcat/Km bio je najveći kod mutantnih enzima (Y24L), a najniži kod kontrole (pCON2), što ukazuje da su strukturne modifikacije u BSH molekulama povezane s većom učinkovitosti. Preinake kod mutantnih enzima F18L i Y24L rezultirale su smanjenjem vrijednosti kcat/Km te povećanjem procijenjene Ea vrijednosti reakcija hidrolize.
Ovo djelo je dano na korištenje pod licencom Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna
žučne soli, prirodna hidrolaza, preinačena hidrolaza, biokatalitička učinkovitost, energija aktivacije