https://doi.org/10.15255/KUI.2019.020
Objavljen: Kem. Ind. 69 (3-4) (2020) 153–162
Referentni broj rada: KUI-20/2019
Tip rada: Pregledni rad
Preuzmi rad: PDF
Utjecaj komine masline na okoliš
D. Kučić Grgić, M. Gavran, K. Miškić, A. Škunca i V. Ocelić Bulatović
Komina masline kao ostatna materija u prehrambenoj industriji ne ubraja se u opasni otpad ili otpad općenito. To je potencijalni problem zbog njezinih određenih komponenata koje negativno utječu na ekosustav, a osobito na vodene organizme i biljke. Uslijed neadekvatnog odlaganja, spojevi komine bivaju isprani i procjeđivanjem dospijevaju u tla i podzemne vode gdje uzrokuju onečišćenja. Tema privlači dodatan interes zbog potencijala iskorištavanja komine masline u raznorazne svrhe, te je predmet mnogih znanstvenih istraživanja današnjice.
Ovo djelo je dano na korištenje pod licencom Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna
komina masline, otpad, toksičnost, sirovina