https://doi.org/10.15255/KUI.2018.039
      
      Objavljen: Kem. Ind. 68 (5-6) (2019) 181–187
      
      Referentni broj rada: KUI-39/2018
      
      Tip rada: Izvorni znanstveni rad
      
      Preuzmi rad:  PDF
 PDF
      
      

Kinetika epoksidirane oleinske kiseline dobivene iz palmina ulja in situ proizvedenom permravljom kiselinom
M. J. Jalil, M. S. M. Zaini, A. F. M. Yamin, S. H. Chang, N. Mora i A. Hadi
Epoksidirana palmina oleinska kiselina često se smatra vrlo vrijednom oleokemijskom tvari zbog širokog raspona industrijskih primjena, uključujući kozmetiku, osobnu njegu i farmaceutske proizvode. U ovoj studiji, oleinska kiselina potekla iz palmina ulja s jodnim brojem 98,99 g/100 g, koja sadrži 75 % oleinske kiseline, 12 % linoleinske kiseline, 6,5 % palmitinske kiseline i 6,5 % stearinske kiseline, epoksidizirana je in situ proizvedenom performičnom kiselinom s vodikovim peroksidom kao donorom kisika i mravljom kiselinom kao aktivnim nosačem kisika u prisutnosti katalitičke količine anorganske kiseline. Konstanta brzine za epoksidaciju oleinske kiseline bila je 1,133 ∙ 10–3 mol–1 s–1, a energija aktivacije 91,12 kJ mol–1 pri temperaturi 75 °C. Termodinamički parametri kao što su entalpija, entropija i slobodna energija aktivacije iznosili su 88,2 kJ mol–1, −67,90 J mol–1 K–1, odnosno 88,36 kJ mol–1. Relativni podatci konverzije pokazali su da je moguće razviti epokside iz lokalnih, prirodnih i obnovljivih izvora kao što je palmino ulje.

Ovo djelo je dano na korištenje pod licencom Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna
epoksidacija, palmino ulje, kinetička studija, energija aktivacije, oksiran