https://doi.org/10.15255/KUI.2018.039
Objavljen: Kem. Ind. 68 (5-6) (2019) 181–187
Referentni broj rada: KUI-39/2018
Tip rada: Izvorni znanstveni rad
Preuzmi rad: PDF
Kinetika epoksidirane oleinske kiseline dobivene iz palmina ulja in situ proizvedenom permravljom kiselinom
M. J. Jalil, M. S. M. Zaini, A. F. M. Yamin, S. H. Chang, N. Mora i A. Hadi
Epoksidirana palmina oleinska kiselina često se smatra vrlo vrijednom oleokemijskom tvari zbog širokog raspona industrijskih primjena, uključujući kozmetiku, osobnu njegu i farmaceutske proizvode. U ovoj studiji, oleinska kiselina potekla iz palmina ulja s jodnim brojem 98,99 g/100 g, koja sadrži 75 % oleinske kiseline, 12 % linoleinske kiseline, 6,5 % palmitinske kiseline i 6,5 % stearinske kiseline, epoksidizirana je in situ proizvedenom performičnom kiselinom s vodikovim peroksidom kao donorom kisika i mravljom kiselinom kao aktivnim nosačem kisika u prisutnosti katalitičke količine anorganske kiseline. Konstanta brzine za epoksidaciju oleinske kiseline bila je 1,133 ∙ 10–3 mol–1 s–1, a energija aktivacije 91,12 kJ mol–1 pri temperaturi 75 °C. Termodinamički parametri kao što su entalpija, entropija i slobodna energija aktivacije iznosili su 88,2 kJ mol–1, −67,90 J mol–1 K–1, odnosno 88,36 kJ mol–1. Relativni podatci konverzije pokazali su da je moguće razviti epokside iz lokalnih, prirodnih i obnovljivih izvora kao što je palmino ulje.
Ovo djelo je dano na korištenje pod licencom Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna
epoksidacija, palmino ulje, kinetička studija, energija aktivacije, oksiran