Arhiva brojeva

https://doi.org/10.15255/KUI.2013.008
Objavljen: Kem. Ind. 63 (3-4) (2014) 77–81
Referentni broj rada: KUI-08/2013
Tip rada: Izvorni znanstveni rad
Preuzmi rad:  PDF

Sadržaj teških metala u začinskom bilju s tržišta u Sarajevu, Bosna i Hercegovina

J. Huremović, B. Badema, T. Muhić-Šarac, A. Selović i M. Memić+

Sažetak

U radu je praćen sadržaj teških metala Cr, Cu, Fe, Mn, Ni, Pb i Zn u začinskom bilju (papar, bosiljak, origano, mljevena crvena paprika, peršin, ružmarin) različitih proizvođača, slučajnim odabirom u trgovačkim centrima Sarajeva. Koncentracije metala određene su plamenom atomskom apsorpcijskom spektrometrijom. Sadržaj kroma i nikla u svim ispitivanim uzorcima bio je ispod 5 mg kg−1. Koncentracije bakra varirale su od 2,36 do 19,47 mg kg−1, željeza od 6,80 do 785,56 mg kg−1, mangana od 6,14 do 59,36 mg kg−1, olova od 0,74 do 20,35 i cinka od 6,93 do 85,44 mg kg−1. Dobiveni rezultati u skladu su s literaturnim podatcima, osim za olovo, za koje su nađene nešto više vrijednosti. Preračunat je dnevni unos metala i uspoređen s vrijednostima MRL-a koje su dane od strane ATSDR-a (2013.). Sadržaj olova u većini uzoraka bio je iznad maksimalno dopuštenih koncentracija koje preporučuje WHO i propisuje Pravilnik o najvećim dopuštenim količinama određenih kontaminanata u hrani Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.


Creative Commons licenca
Ovo djelo je dano na korištenje pod licencom Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna

Ključne riječi

teški metali, začinsko bilje, plamena atomska apsorpcijska spektrometrija (FAAS)