Arhiva brojeva

https://doi.org/10.15255/KUI.2015.021
Objavljen: Kem. Ind. 65 (7-8) (2016) 375–378
Referentni broj rada: KUI-21/2015
Tip rada: Prethodno priopćenje
Preuzmi rad:  PDF

Utjecaj pH vrijednosti tla i dodatka kelatnog agensa na sadržaj kadmija u pojedinim biljkama

F. Bikić i A. Pašalić

Sažetak

U ovom je radu ispitivan utjecaj pH tla i dodatka kompleksirajućeg agensa na sadržaj kadmija u pojedinim biljkama. Tlo upotrijebljeno za ovaj eksperiment uzeto je s površina uz prometnicu u neposrednoj blizini Željezare u Zenici. Kompleksiranje tla izvršeno je s otopinom dinatrijeve soli etilendiaminotetraoctene kiseline, Na2H2Y, a snižavanje pH tla otopinom aluminijeva sulfata, Al2(SO4)3. Za navedena ispitivanja upotrijebljene su sljedeće biljke: zelena salata (Lactuca sativa var. capitata), mješavina trava, djetelina (Trifolium repens), kukuruz (Zea mays) i kopriva (Urtica dioica). Određivanje sadržaja kadmija u pripremljenom tlu i biljkama provodilo se spektrometrijskom metodom ICP-AES atomskim emisijskim spektrometrom, Perkin Elmer 7000DV. Rezultati provedenih ispitivanja pokazuju da smanjenje pH tla i kompleksiranje tla (kiselog i alkalnog) dovodi do povećanja akumulacije kadmija iz tla u nadzemne dijelove ispitivanih biljaka.


Creative Commons licenca
Ovo djelo je dano na korištenje pod licencom Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna

Ključne riječi

kadmij, biljke, tlo, ICP-AES, pH, kompleksiranje