https://doi.org/10.15255/KUI.2003.015
      
      Objavljen: Kem. Ind. 52 (10) (2003) 495–499
      
      Referentni broj rada: KUI-15/2003
      
      Tip rada: Izlaganje sa znanstvenog skupa
      
      Preuzmi rad:  PDF
 PDF
      
      

Utjecaj temperature na kemijske promjene tijekom postupka ekstruzije
D. Kovaček, A. Ninčević Grassino, I. Miljević, D. Vikić-Topić, M. Brnčić, D. Ćurić, B. Tripalo, D. Ježek, D. Karlović i M. Fegeš
Tijekom procesa ekstruzije dolazi do kemijskih promjena u sirovini, izazvanih toplinskom i mehanič kom energijom u ekstruderu. Pod utjecajem visoke temperature dolazi do unakrsnog povezivanja aminokiselinskih ostataka u proteinima, što ima za posljedicu promjene proteinske strukture te nastanak novih izopeptidnih veza. Budući da nastanak novih izopeptidnih veza pridonosi najvećim dijelom promjenama nutritivnih vojstava gotovog, ekstrudiranog proizvoda, naša istraživanja bila su usmjerena na proučavanje i interpretaciju njihovog nastanka primjenom metoda molekularnog modeliranja i FT-IR spektroskopije.

Ovo djelo je dano na korištenje pod licencom Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna
ekstruzija, izopeptidne veze, molekularno modeliranje, FTIR spektroskopija