Arhiva brojeva

https://doi.org/10.15255/KUI.2003.006
Objavljen: Kem. Ind. 52 (12) (2003) 573–576
Referentni broj rada: KUI-06/2003
Tip rada: Izlaganje sa znanstvenog skupa
Preuzmi rad:  PDF

Mikrobna aktivnost tijekom kompostiranja otpadne mikrobne biomase od fermentacijske proizvodnje antibiotika

J. Glavica, J. Friedrich i A. Pavko

Sažetak

Otpadna biomasa pri proizvodnji antibiotika fermentacijom uz dodatak drvenih strugotina i drugih biljnih otpadaka bila je kompostirana u perforiranim kutijama. Tijekom kompostiranja praćena je temperatura, vlaga i pH vrijednost kompostne smjese. Određivane su aktivnosti enzima, koji razgrađuju prirodne polimere -škrob, celulozu, lignin, proteine i lipide. Rezultati su pokazali da na razvoj specifičnih mikroorganizama za razgradnju kompostne smjese utječu kvaliteta otpadne biomase kao i dodano drvo, koje kao strukturni materijal služi kao supstrat i istovremeno omogućava bolje prozračivanje. U povoljnim uvjetima zbog aktivnosti mikroorganizma naraste temperatura u kompostnoj smjesi od sobne temperature do gotovo 60 °C, a nakon maksimuma lagano opada. Vrijednost pH smjese poveća se od 5,6 na 8,4. Maseni udjel vlage tijekom kompostiranja sporo pada od 57 % do 51 %. Već u samim ishodnim materijalima prisutni mikroorganizmi iskazuju neke enzimske aktivnosti. Tako u otpadnom miceliju postoji proteolitička aktivnost i slijed celulolitičke aktivnosti, a u strukturnom materijalu može postojati proteolitička, amilolitička, esterazna, celulolitička i ligninolitička aktivnost. Tijekom samog procesa kompostiranja aktivirane su sve navedene aktivnosti, a poslije prvog dana dodatno i ksilanolitička aktivnost. Sve aktivnosti bile su ekstracelularne, ali kod celulaze je veća aktivnost vezana za membrane. Lipolitičke i lignin-peroksidazne aktivnosti nisu bile dokazane.


Creative Commons licenca
Ovo djelo je dano na korištenje pod licencom Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna

Ključne riječi

prerada farmaceutskih otpadaka, otpadna mikrobna biomasa, kompostiranje, enzimske aktivnosti, enzimske aktivnosti