https://doi.org/10.15255/KUI.2003.012
Objavljen: Kem. Ind. 53 (10) (2004) 433—439
Referentni broj rada: KUI-12/2003
Tip rada: Izvorni znanstveni rad
Preuzmi rad: PDF
Utvrđivanje matematičke relacije za određivanje potrebne mase tijesta za dobivanje kruha s definiranom masom
M. Bocevska, T. Dimeski i I. Aldabas
Pripremljen je kruh od različitih tipova brašna: T-400, T-500, T-850 i T-1000. Zamiješeno tijesto podijeljeno je na komade s masom od 650, 700, 750, 800, 900 i 1000 g. Tijekom pečenja i skladištenja kruha utvrđena je razina gubitka mase s povećanjem mase tijesta, neovisno o tipu upotrijebljenog brašna. Međutim gubici mase opadaju s uzlaznim brojem tipa brašna kod tijesta s istom masom. Između mase tijesta i mase kruha nakon trosatnog skladištenja utvrđena je stroga linearna korelacija (R2=0,99). Kvantitativna veza između mase kruha i potrebne mase tijesta utvrđena je kao jednadžba prvog reda, mTijesto= 45,654 + 1,0624 mHladan kruh (3 sata skladištenja). Njezina je validnost provjerena i potvrđena praćenjem mase tijesta i kruha od 600 g brašna T-500 u industrijskoj proizvodnji.
Ovo djelo je dano na korištenje pod licencom Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna
masa tijesta, masa kruha, matematička relacija