https://doi.org/10.15255/KUI.2005.028
Objavljen: Kem. Ind. 56 (2) (2007) 53–56
Referentni broj rada: KUI-28/2005
Tip rada: Izlaganje sa znanstvenog skupa
Preuzmi rad: PDF
HPLC-MS-analiza rezidua kloramfenikola u mlijeku i proizvodima od mlijeka u prahu
A. Krivohlavek, L. Barušić, Z. Šmit, J. Bošnir i D. Puntarić
Kloramfenikol je jedan od antibiotika sa širokim spektrom djelovanja. Zbog toksičnih svojstava zabranjena je njegova primjena u Hrvatskoj i u Europskoj uniji u prehrambenim namirnicama. Ekstrakcija uzorka i čišćenje temeljeni su na modificiranoj AOAC-ovoj metodi 993.32. Tijekom HPLC-MS-analize uporabljena je kolona ODS Hypersile s gradijentnim programom kombinacije acetonitrila u vodi. Primijenjena je negativna ionizacija elektroraspršivanjem (neg ESI) molekula kloramfenikola i nakon toga praćenje tri odabrane karakteristične mase iona m/z 321, 323 i 325 radi detekcije, identifikacije i kvantifikacija analita. Također, kao dodatni kriterij ispitan je i uspoređen odnos intenziteta te tri odabrane veličine u realnim uzorcima i u uzorku mlijeka nacijepljenog s kloramfenikolom prema teorijskoj vrijednosti karakterističnoj za prirodnu raspodjelu izotopa kada su dva atoma klora adicijski vezani u molekuli analita. Postignuta je granica detekcije 0,1 μg kg–1 kloramfenikola u mlijeku. Srednja vrijednost iskorištenja bila je 94 %, a koeficijent korelacije kalibracijskih krivulja pri dvije m/z bio je veći od 0,99. Ovom metodom analizirano je oko 40 uzoraka mlijeka i mliječnih proizvoda pri čemu su samo tri uzorka bila pozitivna s vrijednostima kloramfenikola 0,37, 0,29, 0,39 μg kg–1 mlijeka, dok su u ostalim uzorcima količine kloramfenikola bile ispod granice detekcije.
Ovo djelo je dano na korištenje pod licencom Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna
kloramfenikol, tekućinska kromatografija, masena spektrometrija molekulskog oslikavanja, mlijeko