Arhiva brojeva

https://doi.org/10.15255/KUI.2010.006
Objavljen: Kem. Ind. 60 (2) (2011) 51–59
Referentni broj rada: KUI-06/2010
Tip rada: Stručni rad
Preuzmi rad:  PDF

Iskorištenje topline otpadnih procesnih plinova u reaktoru za proizvodnju uljno-pećnih čađa

N. Zečević, D. Barta i Z. Bosak

Sažetak

Otpadni procesni plinovi niske donje toplinske vrijednosti koji nastaju kao sporedni proizvod industrijske proizvodnje uljno-pećnih čađa mogu se energetski učinkovito iskoristiti prije konačnog ispuštanja u atmosferu. Osim što se upotrebljavaju za sušenje mokro granulirane uljno-pećne čađe, proizvodnju pare i električne energije te se spaljuju na baklji, učinkovito se mogu iskoristiti i kao zamjena goriva u reaktorima za proizvodnju uljno-pećnih čađa uz povećanje iskorištenja ugljikovodične sirovine. U radu je prikazano tehnološko-tehničko rješenje iskorištenja topline otpadnih procesnih plinova niske donje toplinske vrijednosti u reaktoru za proizvodnju “tvrdih” tipova uljno-pećnih čađa uz povećanje iskorištenja ugljikovodične sirovine. Uvođenje predgrijanih procesnih otpadnih plinova niske donje toplinske vrijednosti u reaktor za proizvodnju “tvrdih” tipova uljno-pećnih čađa ostvareno je serijskim spajanjem četiriju ventilatora. Sustav je izveden pomoću ventilatora predviđenih za pneumatski transport smjese uljno-pećne čađe u prahu i otpadnih procesnih plinova. Navedenom izvedbom osiguran je stabilan tehnološki proces uvođenja otpadnih procesnih plinova niske donje toplinske vrijednosti u reakcijsku zonu sagorijevanja prirodnog plina u predgrijanom zraku. Prilikom proizvodnje uljno-pećne čađe N220 pokazano je da se upotrebom otpadnih procesnih plinova niske donje toplinske vrijednosti u količini Q od 1000 do 2000 m3 h–1 po reaktoru ostvaruje ušteda prirodnog plina od 10 do 20 %,uz istodobno povećanje iskorištenja ugljikovodične sirovine od 7 do 9 %.


Creative Commons licenca
Ovo djelo je dano na korištenje pod licencom Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna

Ključne riječi

otpadni procesni plinovi, reaktor, uljno-pećna čađa, energetska učinkovitost