Arhiva brojeva

https://doi.org/10.15255/KUI.2024.050
Objavljen: Kem. Ind. 74 (7-8) (2025) 281–286
Referentni broj rada: KUI-50/2024
Tip rada: Izvorni znanstveni rad
Preuzmi rad:  PDF

Antimikrobna procjena ekstrakta voća Prunus spinosa L.

A. Dedić, H. Džudžević Čančar, A. Alispahić i A. Jerković-Mujkić

Sažetak

Prunus spinosa L., biljka iz porodice Rosaceae, poznata i kao trnjina ili crni trn, raste kao žbunje na padinama divljih, neobrađenih terena. Svježi plodovi sakupljani su u kasnu jesen s tri različita staništa: Trnovo, Vareš i Borije u Bosni i Hercegovini. Predmet istraživanja bila je antimikrobna aktivnost n-heksanskih, etanolnih, dietil eterskih i dihlormetanskih ekstrakata plodova trnjine dobivenih Soxhlet ekstrakcijom. U tu svrhu provedena je analiza in vitro metodom difuzije prema standardnim bakterijskim sojevima: gram-pozitivnim (Bacillus subtilis ATCC 6633, Staphylococcus aureus ATCC 25923, Enterococcus faecalis ATCC 29212), gram-negativnim (Pseudomonas aeruginosa ATCC 9027, Salmonella enterica ATCC 31194, Escherichia coli ATCC 25922) i u odnosu na gljivicu (Candida albicans ATCC 1023). Kao pozitivne kontrole upotrijebljeni su antibiotik streptomicin i antimikotik nistatin, a kao negativne kontrole četiri otapala. Može se primijetiti da su svi ekstrakti pokazali različit stupanj antimikrobne aktivnosti prema testiranim sojevima bakterija. Najbolju antibakterijsku efikasnost pokazali su etanolni ekstrakti plodova trnjine s područja Borija, Trnova i Vareša, sa zonama inhibicije od 21,00, 23,50 i 25,00 mm prema gram-pozitivnoj bakteriji S. aureus. Ekstrakt s područja Trnova i Vareša potentniji je prema tom bakterijskom soja u odnosu na kontrolni uzorak. Dietil eterski ekstrakt iz Vareša pokazao je osjetljivu zonu inhibicije (22,00 mm) prema E. faecalis, a potentniji je od streptomicina. Dobiveni podatci ukazuju na visoku antibakterijsku aktivnost istraživanih ekstrakata ploda trnjine.


Creative Commons licenca
Ovo djelo je dano na korištenje pod licencom Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna

Ključne riječi

Prunus spinosa L., antimikrobno djelovanje, Soxhlet ekstrakcija, ekstrakti ploda