https://doi.org/10.15255/KUI.2024.012
Objavljen: Kem. Ind. 74 (1-2) (2025) 1–6
Referentni broj rada: KUI-12/2024
Tip rada: Izvorni znanstveni rad
Preuzmi rad: PDF
Razvoj metode nutraceutskog i nutritivnog dizajna za liposomski kurkumin i vitamin C primjenom mikrostrukturne i elementarne analize
Y. Ermurat
Biomolekularne komponente kurkumina snažni su inhibirajući nutraceutici s hidrofobnim karakteristikama. Vitamin C, antioksidans topljiv u vodi, ima ključnu ulogu u jačanju imunološkog sustava organizma. Liposomska inkapsulacija poboljšava topljivost i bioaktivnost kurkumina te ujedno povećava bioraspoloživost vitamina C. U ovoj studiji razvijena je funkcionalna metoda nutraceutskog i nutritivnog dizajna primjenom strukturne i elementarne analize pripremljenih nanočestica liposomskog kurkumina te liposomskog kurkumina i vitamina C. Mikroprikazi strukture nanočestica liposomskog kurkumina otkrili su njihovu hidrofobnu prirodu i odgovarajući strukturni model. Nanočestice liposomskog kurkumina i vitamina C, u suhoj formi, su sferične čestice čvrste površine. Elementarna analiza uzoraka liposomskog kurkumina ukazala je na visoke razine ugljika i kisika, a kod uzoraka liposomskog kurkumina i vitamina C na ugljik, kisik, magnezij, fosfor i kalij.
Ovo djelo je dano na korištenje pod licencom Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna
liposomski kurkumin-vitamin C, elektronska mikroskopija, analiza strukture i sastava, bioraspoloživost