https://doi.org/10.15255/KUI.2024.007
Objavljen: Kem. Ind. 73 (11-12) (2024) 467–476
Referentni broj rada: KUI-07/2024
Tip rada: Izvorni znanstveni rad
Preuzmi rad: PDF
Strategija primjene biopolimerne obloge za polagano otpuštanje uree iz gnojiva na bazi uree
T. Demirci, T. Tecim Gelen i N. Bölgen
Zbog visoke topljivosti urea gnojiva u vodi, oko 70 % uree biva neiskorišteno od strane biljaka bilo da odlazi u atmosferu (isparavanje) ili podzemne vode (ispiranje tla). Značajan dio uree iz gnojiva otpušta se u atmosferu kao amonijak, dok se u podzemne vode prenosi kao nitrat i nitrit. S ciljem smanjenja tih gubitaka, provedena su brojna istraživanja vezana uz oblaganje gnojiva na bazi uree različitim materijalima. Biopolimeri, osim što omogućuju kontrolirano otpuštanje, oplemenjuju tlo povećavajući njegov kapacitet zadržavanja vode i osiguravajući biljkama prijeko potrebnu vlagu tijekom sušnih razdoblja. U ovom istraživanju, s ciljem postizanja kontroliranog otpuštanja, za oblaganje uree upotrijebljena su tri biopolimera: kitozan, pektin i ksantan guma, u udjelima 1 i 3 %. U tu svrhu pripremljene su biopolimerne otopine i aditivi za poprečno umrežavanje te je gnojivo na bazi uree obloženo pomoću bubnja za oblaganje. Infracrvenom spektroskopijom s Fourierovom transformacijom analizirana je kemijska struktura obloženog gnojiva, dok je morfologija ispitana pretražnom elektronskom mikroskopijom. Analizirani su i kapacitet zadržavanja vode u tlu te količina amonijaka otpuštenog u atmosferu. Količina amonijaka oslobođena iz tla i kapacitet zadržavanja vode u tlu tretiranom gnojivom na bazi uree obloženim biopolimerom ispitani su raznim eksperimentima, a rezultati su podvrgnuti statističkoj analizi. Rezultati su pokazali da je oblaganje granula gnojiva biopolimerom pektinom u udjelu od 1 % najdjelotvornije s 246,66 ppm oslobođenog amonijaka i stopom isparavanja od 67,84 % nakon 30 dana.
Ovo djelo je dano na korištenje pod licencom Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna
biopolimer, polagano otpuštanje, gnojivo na bazi uree, kitozan, pektin, ksantan guma