Arhiva brojeva

https://doi.org/10.15255/KUI.2023.021
Objavljen: Kem. Ind. 73 (1-2) (2024) 19–25
Referentni broj rada: KUI-21/2023
Tip rada: Izvorni znanstveni rad
Preuzmi rad:  PDF

Kemijski sastav i antioksidativna aktivnost Fraxinus ornus L. i Fraxinus excelsior L.

A. Čopra-Janićijević, D. Čulum, D. Vidic, A. Topčagić i L. Klepo

Sažetak

U ovom radu određen je ukupni sadržaj fenola, flavonoida i fenolnih kiselina u ekstraktima lišća i kore Fraxinus ornus L. i Fraxinus excelsior L. Dodatno, identifikacija i kvantifikacija fenolnih kiselina provedena je pomoću tehnike HPLC-DAD. Uzorci su ispitani na antioksidativno djelovanje metodama ABTS i DPPH. Osam uzoraka ekstrakta, pripremljeno je Soxhlet i ultrazvučnom ekstrakcijom uporabom 70 % etanola kao otapala. Sadržaj fenolnih spojeva kretao se od 7,59 za F. ornus do 88,93 mg GAE/g za F. excelsior u ekstraktima kore dobivenim Soxhlet ekstrakcijom. Najveći sadržaj ukupnih flavonoida u uzorcima F. ornus i F. excelsior određen je u ekstraktima listova dobivenih ultrazvučnom ekstrakcijom i iznosio je 5,68 odnosno 1,74 mg GAE/g ekstrakta. Rezultati su također pokazali da je najveći sadržaj ukupnih fenolnih kiselina utvrđen u F. ornus (105,33 mg CAE/g) i F. excelsior (97,97 mg CAE/g) u ekstraktu kore dobivenom Soxhlet ekstrakcijom. Najveći sadržaj galne kiseline (112,96 ± 1,32 mg g–1 ekstrakata) i klorogenske kiseline (246,94 ± 0,82 mg g–1 ekstrakata) detektiran je u ekstraktu kore F. ornus dobivenom ultrazvučnom ekstrakcijom. Što se tiče antioksidativnog djelovanja, ekstrakt kore uzorka F. ornus dobiven Soxhlet ekstrakcijom pokazao je najbolje antioksidativno djelovanje metodom ABTS s IC50 vrijednošću od 0,062 mg ml–1. Rezultati metode DPPH pokazali su da je ekstrakt lišća dobiven Soxhlet ekstrakcijom imao najbolje antioksidativno djelovanje za uzorak F. ornus s IC50 vrijednošću od 0,23 mg ml–1.


Creative Commons licenca
Ovo djelo je dano na korištenje pod licencom Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna

Ključne riječi

Fraxinus ornus, Fraxinus excelsior, fenolni spojevi, flavonoidi, fenolne kiseline, ABTS, DPPH