https://doi.org/10.15255/KUI.2023.021
Objavljen: Kem. Ind. 73 (1-2) (2024) 19–25
Referentni broj rada: KUI-21/2023
Tip rada: Izvorni znanstveni rad
Preuzmi rad: PDF
Kemijski sastav i antioksidativna aktivnost Fraxinus ornus L. i Fraxinus excelsior L.
A. Čopra-Janićijević, D. Čulum, D. Vidic, A. Topčagić i L. Klepo
U ovom radu određen je ukupni sadržaj fenola, flavonoida i fenolnih kiselina u ekstraktima lišća i kore Fraxinus ornus L. i Fraxinus excelsior L. Dodatno, identifikacija i kvantifikacija fenolnih kiselina provedena je pomoću tehnike HPLC-DAD. Uzorci su ispitani na antioksidativno djelovanje metodama ABTS i DPPH. Osam uzoraka ekstrakta, pripremljeno je Soxhlet i ultrazvučnom ekstrakcijom uporabom 70 % etanola kao otapala. Sadržaj fenolnih spojeva kretao se od 7,59 za F. ornus do 88,93 mg GAE/g za F. excelsior u ekstraktima kore dobivenim Soxhlet ekstrakcijom. Najveći sadržaj ukupnih flavonoida u uzorcima F. ornus i F. excelsior određen je u ekstraktima listova dobivenih ultrazvučnom ekstrakcijom i iznosio je 5,68 odnosno 1,74 mg GAE/g ekstrakta. Rezultati su također pokazali da je najveći sadržaj ukupnih fenolnih kiselina utvrđen u F. ornus (105,33 mg CAE/g) i F. excelsior (97,97 mg CAE/g) u ekstraktu kore dobivenom Soxhlet ekstrakcijom. Najveći sadržaj galne kiseline (112,96 ± 1,32 mg g–1 ekstrakata) i klorogenske kiseline (246,94 ± 0,82 mg g–1 ekstrakata) detektiran je u ekstraktu kore F. ornus dobivenom ultrazvučnom ekstrakcijom. Što se tiče antioksidativnog djelovanja, ekstrakt kore uzorka F. ornus dobiven Soxhlet ekstrakcijom pokazao je najbolje antioksidativno djelovanje metodom ABTS s IC50 vrijednošću od 0,062 mg ml–1. Rezultati metode DPPH pokazali su da je ekstrakt lišća dobiven Soxhlet ekstrakcijom imao najbolje antioksidativno djelovanje za uzorak F. ornus s IC50 vrijednošću od 0,23 mg ml–1.
Ovo djelo je dano na korištenje pod licencom Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna
Fraxinus ornus, Fraxinus excelsior, fenolni spojevi, flavonoidi, fenolne kiseline, ABTS, DPPH