https://doi.org/10.15255/KUI.2022.082
Objavljen: Kem. Ind. 72 (7-8) (2023) 433–442
Referentni broj rada: KUI-82/2022
Tip rada: Izvorni znanstveni rad
Preuzmi rad: PDF
Utjecaj sušenja, prešanja i antioksidansa na prinos i oksidativnu stabilnost hladno prešanih ulja
T. Moslavac, S. Jokić, D. Šubarić, M. Ostojčić, S. Tomas, M. Kovač i S. Budžaki
U ovom radu istražen je utjecaj parametara sušenja (temperatura) i prešanja (veličina otvora glave preše, frekvencija elektromotora) sjemena uljane repice, suncokreta i šafranike na prinos ulja te dodatka antioksidansa (prirodnog, sintetičkog) na oksidacijsku stabilnost hladno prešanih ulja. Standardnim metodama određeni su parametri kvalitete uljarica (sadržaj vlage) i hladno prešanih ulja (jodni broj, saponifikacijski broj, peroksidni broj, slobodne masne kiseline, vlaga i sadržaj netopljivih nečistoća). Što se tiče oksidacijske stabilnosti, kao prirodni antioksidansi upotrijebljeni su ekstrakti ružmarina, zelenog čaja i nara, a kao sintetski propil galat. Rezultati su pokazali da vlažnost uljarica te veličina otvora glave preše i frekvencija elektromotora utječu na iskorištenje hladno prešanog ulja. Smanjenjem veličine otvora glave preše i frekvencije elektromotora povećava se volumen proizvedenog hladno prešanog ulja. Ekstrakt ružmarina učinkovito je povećao oksidacijsku stabilnost ulja suncokreta i šafranike, a ekstrakt zelenog čaja povećao je stabilnost repičina ulja. Veća stabilizacija ispitivanih ulja postignuta je dodatkom 0,4 % prirodnih antioksidansa u odnosu na dodatak od 0,2 %. Sintetski antioksidans propil galat nije stabilizirao ulje šafranike, a za razliku od upotrijebljenih prirodnih antioksidansa, manje štiti repičino i suncokretovo ulje od oksidacije.
Ovo djelo je dano na korištenje pod licencom Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna
sušenje uljarica, prešanje, hladno prešano ulje, oksidativna stabilnost, antioksidansi