Arhiva brojeva

https://doi.org/10.15255/KUI.2022.082
Objavljen: Kem. Ind. 72 (7-8) (2023) 433–442
Referentni broj rada: KUI-82/2022
Tip rada: Izvorni znanstveni rad
Preuzmi rad:  PDF

Utjecaj sušenja, prešanja i antioksidansa na prinos i oksidativnu stabilnost hladno prešanih ulja

T. Moslavac, S. Jokić, D. Šubarić, M. Ostojčić, S. Tomas, M. Kovač i S. Budžaki

Sažetak

U ovom radu istražen je utjecaj parametara sušenja (temperatura) i prešanja (veličina otvora glave preše, frekvencija elektromotora) sjemena uljane repice, suncokreta i šafranike na prinos ulja te dodatka antioksidansa (prirodnog, sintetičkog) na oksidacijsku stabilnost hladno prešanih ulja. Standardnim metodama određeni su parametri kvalitete uljarica (sadržaj vlage) i hladno prešanih ulja (jodni broj, saponifikacijski broj, peroksidni broj, slobodne masne kiseline, vlaga i sadržaj netopljivih nečistoća). Što se tiče oksidacijske stabilnosti, kao prirodni antioksidansi upotrijebljeni su ekstrakti ružmarina, zelenog čaja i nara, a kao sintetski propil galat. Rezultati su pokazali da vlažnost uljarica te veličina otvora glave preše i frekvencija elektromotora utječu na iskorištenje hladno prešanog ulja. Smanjenjem veličine otvora glave preše i frekvencije elektromotora povećava se volumen proizvedenog hladno prešanog ulja. Ekstrakt ružmarina učinkovito je povećao oksidacijsku stabilnost ulja suncokreta i šafranike, a ekstrakt zelenog čaja povećao je stabilnost repičina ulja. Veća stabilizacija ispitivanih ulja postignuta je dodatkom 0,4 % prirodnih antioksidansa u odnosu na dodatak od 0,2 %. Sintetski antioksidans propil galat nije stabilizirao ulje šafranike, a za razliku od upotrijebljenih prirodnih antioksidansa, manje štiti repičino i suncokretovo ulje od oksidacije.


Creative Commons licenca
Ovo djelo je dano na korištenje pod licencom Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna

Ključne riječi

sušenje uljarica, prešanje, hladno prešano ulje, oksidativna stabilnost, antioksidansi